Szakképzés

 

 

  Kattintson a kiválasztott szakma képére!

 
 

 

 

 


 

Kereskedelmi értékesítő

 

Kereskedelem ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

 

A kereskedelmi értékesítő a korszerű eladástechnikák alkalmazásával kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat.

 

Értékesítési stratégiája a vevői igényeken alapul, tevékenysége kiterjed továbbá az áru beszerzésére, átvételére, készletkezelésére, állagmegóvására, a környezetvédelemre.

 

KOMPETENCIAELVÁRÁS

 

 

Önállóság, felelősségtudat, kommunikációs készség, csapatban való együttműködés, precizitás, problémamegoldó képesség, jó kapcsolat teremtő képesség, empátia, digitális

 

eszközök használata.

 

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL Rendelkeződ

 

  • komplex értékesítői feladatot lát el;
  • felméri a vásárló igényeit, bemutatja az árut és a lehetséges kapcsolódó szolgál tatásokat, szakmai tanácsaival segíti a vásárlót a döntésében;
  • közreműködik az árubeszerzés folyamatában: előkészíti a megrendelést és megrendeli az árut;
  • ellátja az eladásra kerülő áruk átvételével, raktározásával, készletezésével és állagmegóvásával kapcsolatos feladatokat;
  • kialakítja és fenntartja az üzlet polcképét;
  • kezeli a kereskedelmi egységekben használatos szoftvereket és mobil alkalmazásokat;
  • elvégzi az online értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatásokat;
  • szakszerűen használja a pénztárgépet;
  • kezeli a vevői panaszokat;
  • kezeli a szakterületének megfelelő gépeket, berendezéseket, eszközöket.

 

Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret emberekkel foglalkozni, szereti a változatos kihívásokat, ösztönzi a kereskedelem dinamizmusa, fontos számára a hosszútávú karrierlehetőség.

 

 


 

 

Szakács

 

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

 

A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol" remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetöség, jó stressztürö képesség, jó kommunikációs készség,a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, jó problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZö

  • a vezetöszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítö és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

 

  

 


 

 

Cukrász

 

 

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

 

 

A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít.

 

A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.

 

KOMPETENCIAELVÁRÁS

 

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó stressz túró, együttműködő képesség, rugalmas szervező képesség, nagy terhelhetőség.

 

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZO

 

  • felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
  • kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
  • kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
  • árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
  • szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
  • betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
  • csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
  • örzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
  • nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
  • fagylaltokat főz és fagyaszt;
  • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
  • folyamatosan képezi magát;
  • idegennyelvú szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.

 

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk,akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.

 

 


 

 

 


 

Pincér - vendégtéri szakember

 

 

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

 

A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressz tűrő képesség, empátia, jó szervezőkészség, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
  • figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi
  • átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
  • ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl,
  • azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
  • felveszi a rendelést;
  • felszolgál; a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembe-
  • vételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd
  • szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
  • barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
  • figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál,
  • tájékozódik elégedettségükről;
  • megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenörzi azt;
  • kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaeröpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.