SZC logo

Bajai Szakképzési Centrum

OM kód: 203028/016 | 6500 Baja, Köztársaság tér 1

Intézmény logo

Bajai SZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Hírek

2024. márc. 25.


makronom.eu

  OECD: előrelépett Magyarország a gyakorlatorientált szakképzésben

  Megjelent a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-es jelentése hazánk gazdaságáról. Az országtanulmány elismeri, hogy a korábbi, szakképzésre vonatkozó ajánlással kapcsolatban előrelépés történt, és elismerően szól a megújult magyar rendszerről, kiemelve a gyakorlatorientáltságot és a kurzusokat követő gyors elhelyezkedési rátát.

  OECD: előrelépett Magyarország a gyakorlatorientált szakképzésben

  A 2021-es ajánlás lényege az volt, hogy ezen intézmények finanszírozását Magyarország kösse össze közvetlenül a duális képzéssel, és csak abban az esetben indítson bármilyen foglalkozást, amennyiben a tanulónak munkaalapú tanulási, azaz duális képzőhelynél szakoktatási munkaszerződése van. Az OECD idei jelentése kiemelte: a duális rendszerben a vállalatok iskolaként működnek, és finanszírozást a szakképzési munkaszerződéses tanulók után kapnak. 

  Az anyag elismerően mutatja be, hogy a szakképzésben a diákok rendkívül magas aránya – amely szignifikánsan magasabb, mint a 45 százalékos OECD-átlag – vesz részt duális, munkaalapú oktatásban.  

  Kiemeli továbbá, hogy a felső középfokú szakképzésben végzettek foglalkoztatási rátája kiemelkedően magas, jobb, mint az általános felső középfokon, azaz a gimnáziumokban végzetteké.  

  Az országtanulmány ajánlásként fogalmazza meg, hogy a szakképzési programok a jelenleginél szélesebb körből biztosítsanak továbblépést a felsőoktatásba.  

  A javaslatot kielégítő lépések egyébként már megszülettek: a bevezetett okleveles technikusképzés és az előzetes hallgatói jogviszony is ezt szolgálja. 

  Az OECD célja a tagállamok sikeres szakpolitikáinak támogatása a legjobb gyakorlatok összegyűjtésével, rendszeres előrejelzések, statisztikák, elemzések készítésével és publikálásával. A szervezet minden tagállamáról rendszeresen készít gazdasági országtanulmányt, amely átfogó, objektív képet kíván adni a gazdasági és strukturális folyamatokról, egyúttal nem kötelező érvényű ajánlásokat fogalmaz meg a gazdaságpolitikákat érintően. 

   

  Forrás: Hazánkban az OECD-s átlagnál többen vesznek részt munkaalapú tanulásban (makronom.eu)

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  BAJA HALÁSZLÉFŐZŐ BAJNOKA VERSENYEN

  BAJA HALÁSZLÉFŐZŐ BAJNOKA VERSENYEN

  Hagyományainkat megtartva, az idei évben is indultunk a város egyik legjelentősebb gasztronómiai versenyén, a „Baja Halászléfőző Bajnoka Versenyen”, tanulóinkból álló csapattal, szakoktatói irányítással.

  2024. máj. 19.


  Horváth Anett

  ALAPVIZSGÁK HETÉT ZÁRTUK FELNŐTT OSZTÁLYAINKBAN

  ALAPVIZSGÁK HETÉT ZÁRTUK FELNŐTT OSZTÁLYAINKBAN

  A héten mindkét ágazatunk (Kereskedelem, Turizmus-vendéglátás) érintett osztályai (9. szakképző és 10. technikus osztályaink) befejezték ágazati alapvizsgáit, így folytathatják tanulmányaikat a szakmai oktatásban, mely jogosulttá teszi őket a munkahelyi szakmai gyakorlatuk megkezdéséhez is.

  2024. máj. 18.


  Horváth Anett

  ÉRTÉKET MENTETTÜNK: ORSZÁGOS DÖNTŐBEN A BAJAI MASZKAJÁRÁS

  ÉRTÉKET MENTETTÜNK: ORSZÁGOS DÖNTŐBEN A BAJAI MASZKAJÁRÁS

  Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata versenyt hirdetett a vármegye diák csapatai számára „Nemzeti értékek versenye 2024” címmel.

  2024. máj. 13.


  Horváth Anett


  Partnereink

  SZC logo

  Bajai Szakképzési Centrum


  Bajai SZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola

  6500 Baja, Köztársaság tér 1

  Telefon: +3679322218

  E-mail: titkarsag@banyaiiskola.hu

  OM azonosító: 203028/016

  Felnőttképzési nyilvántartás száma: 156515


  2024Bajai SZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola